O nouă listă de lecturi pentru liceu

În cadrul unor ore din perioada școlii online am făcut schimb de recomandări literare cu elevii mei. M-am gândit să le împărtășesc cu voi, întrucât sunt moderne, diverse în tematică, relevante pentru ei, interesant de citit și pentru noi, profesorii (am devorat câteva dintre ele, mai ales pe cele din rândul scriitorilor niponi).

Anul școlar 2020-2021 va fi pentru mine unul… Cel puțin memorabil. Incertitudinii legate de modul în care se vor desfășura orele (online? live? blended learning???) i se adaugă, în cazul meu, patru clase de a XII-a. Dap. Patru. Mai am două lunițe în care trebuie să mă pregătesc emoțional pentru această responsabilitate. Așadar, față de lista de lecturi de anul trecut, am hotărât ca anul acesta să nu le mai dau o temă suplimentară pe baza textelor citite (puteți verifica documentul care cuprinde lista și cerințele din 2019). Dacă, totuși, vă ajută, ca modalitate de verificare a lecturii și, de asemenea, ca modalitate de evaluare, puteți adapta următoarele cerințe nevoilor elevilor voștri:

  1. Alege două cărți din lista de texte non-ficționale și răspunde următoarelor întrebări: cine este emițătorul?; cine este receptorul?; care este subiectul textului?; care este scopul textului?; de ce este textul relevant pentru contextul socio-istoric actual?
  2. Alege câte doi autori din listele de texte străine și autohtone. Selectează, apoi, câte un citat din fiecare operă care ți se pare că are aplicabilitate și în zilele noastre. Pentru fiecare citat ales, explică în câte un paragraf de 150 de cuvinte modul în care ideea prezentată are însemnătate în societatea contemporană și susține-ți argumentarea cu exemple grăitoare.
  3. Caută și alege o imagine (poster, afiș, desen dintr-o carte, screenshot dintr-un film, benzi desenate, statistică, pictură etc.) cu un impact puternic prin mesajul pe care îl transmite. Realizează un document care să conțină imaginea și o analiză a acesteia, explicând în 100 de cuvinte mesajul și felul în care este transmis acesta (metaforă, analogie, aluzie, definiție etc.).

Documentul PDF îl puteți descărca dând click aici sau îl găsiți mai jos în format PNG.

5 comentarii

  1. Iti multumesc pentru efortul tau constant de a ne ajuta pe noi, profesorii sa ridicam stacheta educatiei!
    Mult succes in continuare!

    1. Ca să fiu sinceră, nici eu nu sunt fană. 😀 Am abandonat lectura după un capitol și jumătate, dar sunt sigură că mulți rezonează cu scrierile lui Peterson.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *