Instrumente online pentru profesori

Sunt un copil al virtualului și iubesc tot ceea ce ține de online. Nu cred în așa-zisa toxicitate a utilizării internetului – dimpotrivă, o consider printre cele mai eficiente instrumente de creare a unei perspective autentice asupra învățării, de îmbunătățire a relației dintre profesor și părinte sau elev și de căutare a inspirației și în alte clase.

De aceea, vreau să vă recomand câteva instrumente online care mi-au ușurat foarte mult viața la catedră și modul în care îmi organizez lecțiile.

1. Google Drive și aplicațiile aferente – Docs, Sheets, Slides

Se spune că una dintre calitățile de bază ale profesorului trebuie să fie buna organizare. Ei bine, din punctul ăsta de vedere, natura nu m-a înzestrat, pentru că sunt un dezastru în ceea ce privește ordinea. Așa că Google Drive este pentru mine un fel de călăuzitor care face toată treaba în locul meu.

Sunt foarte puține ore în care nu folosesc videoproiectorul în clasă, așa că investesc mult timp în pregătirea materialelor pe care le am organizate după semestru, săptămână și clasă. Acest tip de organizare îmi salvează foarte mult timp pentru că:

  • știu exact unde trebuie să mă duc atunci când caut un material;

  • am toate tipurile de fișiere în același loc, la îndemână, și nu trebuie să lucrez separat în Microsoft Office pentru că Drive îmi oferă tot ce am nevoie (de exemplu, în captura de ecran, am filtrat căutarea astfel încât să îmi arate numai prezentări).

2. Google Classroom

Am simțit nevoia să pun Google Classroom separat pentru că este o unealtă folositoare atât pentru profesori, cât și pentru elevi – îl folosesc atunci când nu am chef timp să printez temele.  Notificările sunt instante – profesorul urcă un document pe pagina clasei și toți elevii primesc un e-mail care îi anunță de acest lucru. Simplu, simplu, simplu! Și eco. 😀

3. Canva

Trăim într-o lume a vizualului (și adoooor asta), așa că și prezentările mele, și sala mea sunt pline de imagini. Ai posibilități nelimitate în Canva – de la postere și bannere la CV-uri și grafice. Găsiți câteva exemple pe pagina de resurse și cam în orice post de pe blog care conține imagini.

4. Kahoot!

Este rar, dar se mai întâmplă – unele lecții pot merge… Neprevăzut de repede. Așa că din când în când, pentru a umple cele cinci minute rămase cu o recapitulare-fulger, mai apelez la Kahoot!, o platformă care conține teste grilă pentru care nu aveți nevoie decât de telefon și acces la internet.

Testele se pot găsi la această adresă, iar cu un cont vă puteți crea propriile verificări. Căutați orice test, apăsați butonul „Play”, alegeți modulul „Clasic” Și veți primi un cod, pe care elevii îl vor introduce accesând adresa kahoot.it.

Exemplu de test (nu îmi aparține).

Nu l-aș recomanda, totuși, ca instrument de evaluare decât dacă investiți muuult timp în crearea lui și sunteți siguri că rezultatele sunt veridice. 🙂 Dar este o gură de aer proaspăt de la felul tradițional de a recapitula unele informații.

 

3 comentarii

  1. Felicitări!
    Și eu mă străduiesc să creez resurse digitale pentru elevii mei. Pe grupul meu de facebook am împărtășit câteva dintre materialele create. Vă invit să vă alăturați.

    1. Mulțumim! Dacă îmi permiteți, voi pune linkul către grupul dumneavoastră într-o postare pe blog spre finalul acestei săptămâni. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *